READ THE LABEL
Cart 0
READ THE LABEL
Bed linen for a more conscious world

Bomullsindustrins mörka baksida

Follow the threds_Bomullsindutrins mörka baksida .jpg

Indien är för närvarande världens största bomullsproducent och här odlas 18 % av världens bomull. Det skapar arbetstillfällen för mer än 45 miljoner människor i landet som är involverade i textilindustrin. Men det finns en mörk baksida. 

Farliga kemikalier
Konventionell bomull har länge ”ägt” titeln som världens smutsigaste gröda och bomullsproduktionen innefattar ofta en stor mängd giftiga kemikalier och genmodifierade frön. Hela 55 % av alla bekämpningsmedel som används i Indien är kopplade till bomullsproduktionen – trots att endast fem procent av jordbruksmarken används till att odla bomull. Detta leder till negativa hälsokonsekvenser för bönderna. Besprutningsmedlen som används är otroligt giftigt och kan leda till allvarliga skador, eller i värsta fall döden. De farliga kemikalierna bidrar även till att jordarna utarmas och att vattendrag förgiftas.

Självmord – alltför vanligt förekommande
Många av Indiens bomullsbönder lever under extremt knappa ekonomiska förhållanden och skuldsättning är en del av deras vardag. Sämre skördar, fallande bomullspriser och ökade priser på konstgödsel gör att dessa småföretagare hamnar i ekonomisk kris. När skuldberget vuxit bortom all rimlig chans att kunna betala tillbaka och hoppet om att kunna försörja familjen är utom räckhåll, väljer många bönder att ta sitt liv. 270 000 indiska bomullsbönder begått självmord de senaste 15 åren.

Du kan göra skillnad
Det måste till en förändring. Vi måste ställa krav för en hållbar och rättvis bomullsproduktion och få till en ökad transparens i textilindustrin. Du kan bidra genom att ställa tre viktiga frågor – vem har tillverkat produkten? Var har tillverkningen ägt rum? Hur har tillverkningen gått till? Fairtrade och ekologisk odling gör skillnad – för människor, djur och natur. Tillsammans kan vi skapa en mer medveten värld.